CSRD rapportages voor de klanten van 21QUBZ

Klaar voor CSRD met 21QUBZ

Het verzamelen en rapporteren conform de CSRD-wetgeving is voor veel bedrijven een lastige en complexe uitdaging. 21south helpt 21QUBZ gebruikers én hun klanten om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. De CSRD module van 21QUBZ is een hulpmiddel om op een makkelijke wijze te voldoen aan de rapportage-eisen van de CSRD. Hiermee dragen we bij aan een duurzame toekomst voor de volgende generaties.

Meer informatie over de CSRD module van 21QUBZ? Schrijf je in bij bij Thomas (mailadres thomas.van.gijzen@21south.nl) in voor het seminar op 19 februari 2025 om 14.00 uur.

CRSD rapportage in het 21QUBZ klantenportaal

21QUBZ gebruikers die gebruikmaken van het 21QUBZ kllantenportaal kunnen hun klanten middels het klantenportaal zelf inzicht geven in de CSRD rapportages.

Wat is CSRD?

De CSRD is een EU-richtlijn die volgt op de Green Deal van de EU. De richtlijn is gebaseerd op ‘dubbele materialiteit’. Enerzijds verplicht het organisaties te rapporteren over de impact van hun bedrijfsactiviteiten op de maatschappij en het milieu. Anderzijds moeten organisaties ook rapporteren over de financiële risico’s van ESG-gerelateerde onderwerpen. Het CSRD-rapportagekader wordt uiteengezet in verschillende ESRS-hoofdstukken, ook bekend als de European Sustainability Reporting Standard.

Voor wie geldt CSRD?

De huidige NFRD-richtlijn (Non-Financial Reporting Directive) geldt alleen voor beursgenoteerde ondernemingen. Maar onder de CSRD moeten in de tweede fase ook alle grote bedrijven gaan rapporteren die aan minstens 2 van de volgende criteria voldoen:

  • de omzet is hoger dan € 50 miljoen per jaar
  • het balanstotaal is meer dan € 25 miljoen
  • er zijn meer dan 250 medewerkers in dienst (gemiddeld over een jaar)

De CSRD-richtlijn wordt gefaseerd ingevoerd voor verschillende categorieën ondernemingen. De verplichting om volgens de nieuwe standaarden te rapporteren geldt voor:

  • Bedrijven die al onder de NFRD vallen vanaf boekjaar 2024
  • Grote bedrijven vanaf boekjaar 2025 (zie criteria hierboven)
  • Beursgenoteerde mkb-bedrijven vanaf boekjaar 2026
  • Niet-EU-bedrijven vanaf boekjaar 2028

Ook interessant